Totul despre tuse: cauze, tratament și prevenție

Tusea este o reacție prin care organismul vrea să curețe căile respiratorii de secreții, factori iritanți (ex.: fum, mirosuri înecăcioase) sau corpuri străine (rumeguș, praf). Poate fi un simptom de infecție respiratorie sau alergie, dar poate apărea și când ne înecăm cu mâncare sau lichide, în urma unei lovituri ș.a.m.d.
Din cuprins:
Ce este tusea?
Tusea este un proces prin care organismul curăță căile respiratorii. Când simte că a pătruns un factor iritant ori un corp străin sau există o acumulare de secreții, sistemul nervos trimite un semnal către creier. Creierul trimite o comandă către mușchii din torace și abdomen, care se contractă și expulzează cu presiune aerul din plămâni, antrenând odată cu el secrețiile și impuritățile. Tusea este în general un proces reflex al organismului și se produce involuntar, spontan, dar putem să tușim și voluntar, de exemplu când „ne dregem glasul“.
Cauzele tusei
Tusea cronică
Atenție! Dacă tușești mai mult de 3 săptămâni la rând, mergi neapărat la medic.
Tusea acută
Tusea acută durează maximum 3 săptămâni.
Identificarea corectă a cauzei tusei acute este esențială pentru stabilirea tratamentului adecvat și pentru a preveni complicațiile.
Tratament
Când să mergi la medic
Mergi la medicul de familie dacă tusea nu ți-a trecut după 3 săptămâni de la declanșare și chiar mai curând dacă s-a agravat, cu sau fără tratament.

Dacă ai diabet, ai făcut chimioterapie, suferi de o maladie cardiovasculară sau ai imunitatea scăzută din diverse alte motive, anunță-ți doctorul de familie sau medicul curant îndată ce se instalează tusea. De asemenea, dacă tusea se manifestă la copii sau la persoane vârstnice, trebuie consultat medicul de familie deoarece răspunsul lor imunitar este mai scăzut și au nevoie de ajutor în lupta cu boala și cu tusea supărătoare.
Dacă tusea te deranjează cam des sau te confrunți cu diverse alte probleme respiratorii, testează-ți riscul de astm completând acest scurt chestionar online.

Acest chestionar nu este un mod de diagnosticare, ci este menit să te ajute să identifici semnalele de alarmă care trebuie comunicate medicului. Numai un medic pneumolog poate pune diagnosticul, pe baza consultațiilor și testelor specifice.

Site-ul eastmsever.ro urmărește să informeze publicul cu privire la simptomele astmului și complicațiile bolii pentru a ajuta la diagnosticarea timpurie și tratarea corespunzătoare încă de la primele semne. Vizitează site-ul pentru a afla mai multe informații utile.

Echipa editorială a campaniei ”e-astm sever”.
AstraZeneca Pharma SRL X

Str. Tipografilor nr. 1, MUSE Offices,etajele 2-3, 013714, sector 1, București

+4021 317 60 41 office.romania@astrazeneca.com