Respirație șuierătoare: cauze, simptome și tratament

Respirația șuierătoare este un simptom al obstrucției căilor respiratorii asociat frecvent cu astmul, bronșita sau alergiile. Pacienții respiră cu dificultate și produc un sunet șuierător, cel mai adesea la expirație. Persoanele cu astm pot începe să respire șuierător ca reacție la diverși alergeni cum ar fi polenul, fumul de țigară, praful sau anumite mirosuri.
Din cuprins:
Ce este respirația șuierătoare?
Respirația șuierătoare, sau numită și wheezing, este producerea unui sunet specific, cel mai adesea la expirare, dar uneori și la inspirare. În general fenomenul este provocat de îngustarea sau obturarea căilor respiratorii din cauza inflamației, a secrețiilor excesive de mucus sau a spasmelor musculaturii bronhiale. Poate apărea în boli respiratorii cum ar fi astmul, bronșita cronică, emfizemul sau la declanșarea reacțiilor alergice.

Șuieratul variază ca intensitate; în principiu este mai zgomotos când căile respiratorii sunt mai sever obturate. Este perceptibil la stetoscop, dar uneori este atât de pronunțat încât se aude direct.
Diagnosticarea respirației șuierătoare se face prin examinare medicală, ascultarea plămânilor cu stetoscopul, teste de evaluare a fluxului de aer și a volumului pulmonar. O radiografie toracică poate fi necesară pentru identificarea cauzelor rămase nedetectate.

Tratamentul se stabilește în funcție de cauză, gravitate și istoricul medical al pacientului, iar medicul poate prescrie inhalatoare cu bronhodilatatoare pentru relaxarea musculaturii căilor respiratorii, corticosteroizi pentru reducerea inflamației și, în cazurile severe, poate recomanda oxigenoterapie sau intervenții de urgență pentru recuperarea funcției respiratorii.
Cauzele respirației șuierătoare
Simptome asociate
Diagnostic și teste
Respirația șuierătoare este un simptom ce poate indica diferite probleme respiratorii, iar diagnosticarea promptă și corectă a afecțiunii care produce wheezingul este esențială pentru stabilirea unui tratament eficient.

Primul pas în diagnosticare este analizarea istoricului simptomelor: când a apărut prima dată respirația zgomotoasă, dacă se produce la inspirație, la expirație sau în ambele momente, pe ce durate se manifestă, dacă apare la efort, dacă se produce ziua sau noaptea, dacă are legătură cu anumite alimente sau factori de mediu, dacă pacientul fumează sau a fumat, de ce alte maladii suferă ș.a.m.d.

La primul consult de specialitate, odată cu istoricul simptomelor se face și o examinare fizică. Doctorul va folosi un stetoscop pentru a asculta plămânii, căutând sunetele specifice obturării căilor respiratorii. Dacă respirația șuierătoare apare la un copil, medicul va verifica dacă nu există corpi străini înghițiți sau inhalați.

Testele funcției pulmonare sunt fundamentale în diagnosticarea afecțiunilor respiratorii care produc respirația șuierătoare. Testul uzual este spirometria, care măsoară cât de mult aer și cât de repede poate pacientul să expire după ce inspiră foarte profund. Spirometrul detectează obstrucțiile din fluxul de aer caracteristice în astm și alte boli pulmonare cronice.
Dacă spirometria nu este concludentă, medicul poate solicita și alte teste ale funcției pulmonare sau un test de sânge pentru verificare nivelului de oxigen (care dacă este prea scăzut poate indica o afecțiune sau disfuncție pulmonară).

Radiografia toracică sau tomografia computerizată (CT) sunt instrumente imagistice importante pentru diagnosticarea respirației șuierătoare și a eventualelor afecțiuni care o produc. Din imagini se pot descoperi probleme la plămâni și la căile respiratorii cum ar fi tumori, infecții, acumulări de mucus ș.a.

Uneori poate fi nevoie de o bronhoscopie: prin căile respiratorii se introduce un tub subțire cu o cameră video minusculă în vârf prin care se examinează tractul respirator și interiorul plămânilor, putându-se preleva probe de mucus sau de țesut dacă se suspectează o infecție sau o tumoră.

În cazul suspiciunilor de reacții alergice se pot face teste speciale (cutanate sau de sânge) pentru identificarea alergenilor.

Prin combinarea acestor examinări și teste medicii pot diagnostica boala care produce respirația șuierătoare și pot stabili un plan de tratament personalizat în funcție de specificitățile fiecărui pacient.
Tratamente pentru respirația șuierătoare
Când să consulți un medic 
Dacă ai respirație șuierătoare și nu ai fost diagnosticat cu o boală care ar putea-o provoca (medicul te-ar fi avertizat de posibila apariție a acestui simptom) trebuie să mergi neapărat la control.
Dacă ți s-a întâmplat să te confrunți cu respirație șuierătoare sau alte probleme respiratorii, află ce amprentă pulmonară ai și testează-ți riscul de astm completând acest chestionar online.

Acest chestionar nu este un mod de diagnosticare, ci este menit să te ajute să identifici semnalele de alarmă care trebuie comunicate medicului. Numai un medic pneumolog poate pune diagnosticul, pe baza consultațiilor și testelor specifice.

Site-ul eastmsever.ro urmărește să informeze publicul cu privire la simptomele astmului și complicațiile bolii pentru a ajuta la diagnosticarea timpurie și tratarea corespunzătoare încă de la primele semne. Vizitează site-ul pentru a afla mai multe informații utile.

Echipa editorială a campaniei ”e-astm sever”.
AstraZeneca Pharma SRL X

Str. Tipografilor nr. 1, MUSE Offices,etajele 2-3, 013714, sector 1, București

+4021 317 60 41 office.romania@astrazeneca.com